Apel na nashe operatore da ne rade obicne(loko) veze na prvih 10 i zadnjih 10 KHz na opsezima.
Npr. 3500 do 3510 i 3790 do 3800
Cak i usred dana kada je logicno da nema DX stanica na tim freq, ne treba raditi lokalne veze. Neko uvijek radi ili pokusava cuti DX stanice na tih 10-ak KHz.
Iznenadjujuce je da to uglavnom rade "peceni" operatori, a kad ih neko upozorava onda kao ne cuju i sl... naravno po Bosanskom receptu nastave derati loko veze. Zadnji primjer Dejo na 7001 je za pohvalu, kada prije par dana OZ1 upozorava na QRM i nas Dejo E74DX kaze sorry i iste sekunde napravi QSY.
Negativan primjer, isto prije par dana, na 7007 Ivek E76AQ sa jakim signalom radi sta god se javi i na pet upozorenja stanica da je to DX band, nastavlja sa radom lokalnih veza iako ispod njega 500 Hz DX stanica pokusava raditi EU.
Ovo bih volio da se shvati dobronamjernim mojim gestom, kao sto bih volio da i mene naopacke pohvalite ako ja budem slican.
Slusao sam Iveka istu tu noc, bio je prvo na 7.012, radio red Japana red Evrope, kasnije je sisao na 7.007, pa sam isto tako cuo da je radio par Japanaca i malo vise Evropljana. Jbg, prokletstvo novog prefiksa, javi se svako kome si interesantan, i imas opciju ili da
a) uradis DL stanicu koja ti ide +30 ne uradis je, ali ti ona i takve kao ona poklapaju i one DXove koji te zovu u ta doba.
Ja, licno, uradim sve koji se jave, ali ako sam vec pobjegao na DX dio banda, logicno je da ganjam DX-ove... A isto tako, sam se nikad nisam javio nekome ako mu nisam DX u DX dijelu banda, niti sam mu se javio ako uopste zove DX a ja mu to nisam...
Goca-Gjaferu o cemu ti razmisljas ,bolje ti je da gledas kako do "fafe" jer 7A je moja. HI
Za Gruziju, to je vec politika, to ti sa ostalim na forumu koji vole politiku.
Priblizava se WW pa rekoh malo sa cuke da se oglasim gore imam kran 40m visine pa cu se igrati sa zicama.poslat cu ti slike.
Upisano u 27-08-2008 14:05
Goc, može li proći i jedna tema da je ti ne uprskaš politikom. Prikoči svega ti ! Vjeruj da i ja imam o svemu u politici svoje stavove, ali zašto bih ljude ovdje gnjavio s tim. To ću, ako budem iznosio, iznositi na adekvatnom mjestu. Ova tema je CQ DX
73!
Upisano u 27-08-2008 23:53
T94GB piše:
Goc, može li proći i jedna tema da je ti ne uprskaš politikom. Prikoči svega ti ! Vjeruj da i ja imam o svemu u politici svoje stavove, ali zašto bih ljude ovdje gnjavio s tim. To ću, ako budem iznosio, iznositi na adekvatnom mjestu. Ova tema je CQ DX
73!
Ovo sa T98Trunjom je bilo internog karaktera! Nisi morao svaku da citas!
Inace vec naredni mjesec ce se moci raditi istocna obala i nesto od Kariba cak i u podne! Pitaj GI3OQR za YU4EBL i takve veze (a on je na pola puta izmedju EBL i VP2).
Prosli put smo naucili gdje se rade DX-ovi, a gdje ne.
Medjutim, hajde da naucimo i kako se koriste lineari!
Znaci, bez obzira sto je neko dao X novca za linear, imao on 400W ili 4000W, bilo bi lijepo da taj linear:
a) ne sprica ne koristi za veze s komsijom, praveci smetnje svima ostalima
c) nema preko 1.5kW, ne zato sto ja ne volim vise, nego zato sto je ITU dozvolio maksimalno toliko (ali ko *ebe ITU)
d) ne prijavljuje LP u contestu samo zbog rezultata ako je radio s vise od 100W (ili neka onda prijavi QRP, kad je bal nek' i hala gori, sto bi se reklo).
Dejo-Lineari
Prava istina o LINEARU je da antenski sistem moras dovesti do te mjere da od DX-a dobijas 599 do 599+ raporte.
Onda taj famozni linear od 599 sa KW outa napravi da si 599+10, 2 do 3 kw jedva se popne na 599+20 (u praxi). Snagom nagurivati na + 30 skoro nemoguce i bezsmisleno...
E kad je super imati KW, kad je shum na opsegu s7 a ti bi sa 100 w bio nekihi s7, tad te KW digne 1 do 2 S iznad i prolazis ko halva.
Ljudi misleci da ce ako sa KW dignu na 1,5 kw dobiti nesto -uglavnom dobijaju rezultat da imaju sirok signal, da izlaze iz lineariteta... itd, dok na jacini svog signala ne dobijaju nista.
Spricanje lineara tj nekog ko smeta prvo treba potraziti u samom pobudnom dijelu. Ako prljav signal pojacas 10 puta, pojacao si i smetnje, jer je ovo linearno pojacalo.
Npr. tebe i E71DX slusati sa solo uredjajima je odnos NEBO-ZEMLJA. Sanjin cist ko suza, uzak signal cw - ssb... za pozeliti. Tvoj signal da ne znam cime radis, mislio bih da imas los linejarac. Iako Sanjin ide 10 dB jace od tebe ti si siri 3 KHz. LSN sa dobrinje obojicu. E to kad bi pojacali sa linearnim pojacalom ti bi postao Kobac YU7HI a Sanjin bi postao samo jaci za pojacanje lineara.
Razlog je sto je tvoj RIG cackALO dosta strucnjaka, a Sanjinov niko sem fabrike koja ga je proizvela....
Itd...
Sa koliko ce ko snage raditi je individualna stvar i ja bih povukao paralelu sa voznjom auta. Niko od nas ne vozi istom brzinom i svi stignemo na cilj (vecina).
U vecini auta pise 220 ali 90 % nije preslo 140 ....
Tako bi trebalo i sa LINEJARCIMA, nek on moze dati 5 KW sa 100 w pubude, zato sa 20 w DA 1,5 KW i moze sa ciglom na tasteru ostati da radi... A NE KO NEKIM "KONJIMA" OTPADAJU SUPRESORI SA ANODA, A ON I DALJE CQ...
73 SRI moram na posao!
Dejo, ja sam Jugonostalgik, a ti izgleda Tehnonostalgik Glavni krivac prljavih TX signala je sirokopojasni ssum i rad na 13,8V DC. XCVR je optimiziran za 100 W pa se smanjivanjem snage intermodulaciona izoblicenja pojacavaju. Linearna pojacala imaju puno bolji IMD od TX. Ukoliko se ne pretera sa pobudom jer amateri retko povezu ALC QRO nazad na TX. Razlika izmedju 100W i 1,5kW je 2S ali psiholoski puno vise znaci. Zato se prave H8K, OM3500 i slicno. Mnogi uredjaji su potrebni modifikacija. Recimo FT-1000 za CW kliksove. RX je dobar ukoliko ima IP3 veci od 20 dBm. jedino se pitam koliko citalaca ove brojeve razume?
ALC se, koliko sam ja (ne)upucen, moze postimati na svakom i starijem i novijem uredjaju? Da ne pricamo sada o SWR-u antene, balunima, i svim onim sitnicama koje mogu doprinjeti boljem i ciscem signalu, ali ima sigurno i do ovoga sto Tafro kaze - uredjajima starim po nekoliko decenija, zatim ispravljacima jos starijim, ne koristenjem uzemljenja (opisujem svoj PPS ) a naraFski i ne iskustvom.
A za sve one koji ne razumiju brojeve imaju google pa neka ga pitaju sve sto im nije jasno
Je...te brojevi bitno je ovo sto pise OUT 1...2....3....4... KW i ovo
drugo sto pise REFLECTED PWR I Ig2 mA.
PRVO CERAS STO VISE, DA PRI TOM DRUGO DVOJE BUDE STO MANJE I ETO TI SVI BROJEVI STIMAJU.
tako je nas ovaj sto se BECI iz Beca naucio.
ems tehnologija:
To je na ove fabricke linejarce, kod njega na one Ruske moras reci
zdravstvuj i pritisnut dugme, a Ukrainac sve smota i kaze PAZALUJSTA.
(c) 2005-2010 | bosanskohercegovacki radioamaterski portal, sva prava pridrzana | svi stavovi izneseni na ovom portalu predstavljaju iskljucivo njihove autore i one koji su ih objavili |